23 november 2011

Sinterklaas recepten

Haai!
Het is weer zover! Sinterklaas is in het land, en er moeten cadeautjes gekocht worden en surprises worden gemaakt. Maar wat is sinterklaas, zonder pepernoten, taaitaai en marsepein? Je kan dit snoepgoed in de winkel kopen, maar als je erg van bakken houdt(net als ik, hihi! ), maak je ze toch gewoon lekker zelf? Vers gebakken uit de oven. Ik zal jullie 5 sinterklaas- snoepgoed recepten tonen, om zelf de lekkerste snoepgoed op tafel te zetten met sinterklaas avond. Zullen we beginnen?

1. Pepernoten natuurlijk..
Ingrediënten;
  • - 100 gram boter                                        
  • - 2/3 eetlepels speculaas kruiden          
  • - 250 gram zelfrijzend bakmeel            
  • - 125 gram bruine basterdsuiker            
  • - een snufje zout                                        
  • - 50 milliliter melk                              
Bereiden;
  •  Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Klop de boter zacht in een kom
  • Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en mix dit tot het een stevig deeg is. 
  • Draai hier nu balletjes van zodat ze een vorm van een pepernoot krijgen. Leg ze vervolgens op een bekleed bakplaat met bakpapier. 
  • Bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven. 
 
2. Taaitaai
Ingrediënten;
  • 330 gram vloeibare honing
  • Halve ei
  • 300 gram bloem
  • 12 gram bakpoeder
  • 10 gram speculaas kruiden
Bereiden;
  • Meng de honing en het halve ei. 
  • Zeef de bloem, bakpoeder en speculaas kruiden boven een beslagkom en mix dit met het honing en ei- mengsel, tot een samenhangend deeg. 
  • Mix het deeg tot het een glad mengsel wordt.
  • Laat het deeg een halve dag rusten en rol en daarna een rol van.
  • Snij er figuren uit die jij leuk vind.
  • Bak het taaitaai in ongeveer 20 minuten gaar in een voorverwarmde oven. 


3. Speculaas
 Ingrediënten;  

  •  250 gram bloem
  •  100 gram boter
  •  50 milliliter water
  •  150 gram bruine basterdsuiker
  •  25 gram amandelen
  •  20 gram speculaas kruiden
Bereiden;
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. 
  • Doe alle ingrediënten bij elkaar, behalve de amandelen,  en maak hier een een soepel deeg van. 
  • Kook de amandelen, pel en hak ze fijn. Kneed de amandelen daarna mee in het deeg. 
  • Druk het deeg tot een lap in een met boter ingesmeerde bakblik. 
  • Bak de speculaas in ongeveer 25  minuten gaar. 

4. Marsepein

Ingrediënten;
  • 250 gram amandelen
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 eiwit
  • paar druppels citroensap
  • 2 eetlepels water
  • evt. kleurstof
Bereiden;
  • Meng alle ingrediënten door elkaar, behalve de evt. kleurstof!
  • Verdeel de marsepein, en voeg hierbij de kleur toe naar jou keuze. 
  • Laat de marsepein in vershoudfolie een dag in de koelkast staan.
  • Daarna kan je er nog figuurtjes in maken, of je draait er balletjes van. 

5. Schuimpjes
 Ingrdiënten; 
  • 350 gram poedersuiker
  • 3 eiwitten   
  • 1 zakje vanillesuiker 
Bereiden;
  • Verwarm de oven voor op 125 graden. 
  • Sla de eiwitten stijf.
  • Voeg er daarna een beetje poedersuiker aan toe en mix dit 1 minuut lang. 
  • Voeg daarna de rest van de poedersuiker en de vanillesuiker toe, en schep dit goed door.
  • Doe dit mengsel in een spuitzak en spuit hier vormpjes van op een bakplaat met bakpapier. 
  • Bak de schuimpjes in ongeveer 2 uur in een voorverwarmde oven. 

Hopelijk hebben jullie er wat aan ;)
Eet smakelijk!


Ciao!
IsabelStyle